Slaapproblemen
Slaapproblemen!
Slaap is een van de meest belangrijke factoren voor uw kind om gedurende de dag te kunnen functioneren. Een gebrek aan slaap zal uiteindelijk leiden tot een gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid en irritatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat de juiste hoeveelheid slaap net zo belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind als gezond eten en bewegen. Kinderen tussen 3 en 12 jaar hebben gemiddeld 10-12 uur slaap nodig per nacht.
Richtlijnen hoe om te gaan met slaapproblemen bij kinderen:
- Stel ten eerste een vaste bedtijd in. Zo stemt je kind ook zijn biologische klok op dat uur af. Probeer dat uur ook erg consequent aan te houden, laat zo weinig mogelijk uitzonderingen toe.
- Breng de tijd voor het slapengaan in kalmte door. Dat maakt je kind rustig. Geen wilde spelletjes dus. Lees liever een verhaal voor of geef je kind een rustgevend bad.
- Kondig op tijd aan dat het bijna bedtijd is. Zo kan je zoon of dochter zich voorbereiden.
- Is je kind angstig, bijvoorbeeld na een spannende film, probeer het dan op andere gedachten te brengen door nog wat te praten. Vermijd tv en pc sowieso vlak voor het slapengaan. Een nachtlampje of de deur op een kier zetten, kan ook altijd helpen om angstige kinderen te kalmeren.
- Gun je kind een knuffelbeer, dat maakt dat hij zich veiliger voelt.
- Spreek (1-2 uur voor het slapen) kort de leuke dingen van de dag door. Wat is er allemaal goed gegaan en waar bent u trots op. Dit versterkt het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.
- Verlaat de kamer van je kind als hij of zij nog wakker is. Het kan immers problemen opleveren als je er een gewoonte van maakt in de kamer te blijven tot het slaapt. Beloof het kind, indien nodig, dat je een oogje in het zeil houdt gedurende de nacht.
- Zorg ervoor dat je kind zo weinig mogelijk redenen heeft om opnieuw uit bed te komen. Bied het nog iets te drinken aan, doe nog een laatste plasje, enzovoort. Maak je kind duidelijk dat, eens in bed, hij of zij er niet meer uit mag komen.
- Komt je kind toch weer uit bed, laat hem of haar dan merken dat je dat niet op prijs stelt. Maak je echter niet te kwaad, zodat bij het kind geen adrenaline verwekt wordt. Dat geeft het immers weer energie en zo kan het nog langer duren tot het slaapt. Spreek dus zachtjes en dim de lichten. Laat duidelijk aan het kind merken dat de dag voorbij is en dat er nu echt niets meer te beleven valt.
- Stel ook een uur in om op te staan. Dat verbetert het slaapritme helemaal. Spreek ook af met het kind dat het niet eerder het bed uit komt.
- Als je kind honger krijgt ’s nachts, kan dat zijn omdat het avondmaal te vroeg valt. Later eten of je kind nog een toetje geven voor het slapengaan, kan een remedie zijn.
Wat als het kind echt slaapproblemen heeft?
In de meeste gevallen wil een kind alleen maar wat aandacht trekken of gewoon testen hoever hij of zij kan gaan door problemen te maken van de bedtijd. Toch kunnen zich soms ook echt problemen voordoen bij de slaap van een kind. Als je kind er overdag oververmoeid bij loopt, is er een teken aan de wand. Kijk of de vermoeidheid overdag blijft aanhouden en stap indien nodig naar een arts. Ook kunt u het schoolmaatschappelijk werk benaderen om met u mee te denken. U kunt in dit geval contact opnemen met Ivo van Groesen van Trema Welzijn B.V.
Mailadres: ivo.van.groesen@trema.org