Nachtmerries zijn nare dromen die kunnen ontstaan door een nare gebeurtenis overdag, maar ook zonder een duidelijke reden. Als kinderen na een nachtmerrie wakker worden, kalmeren zij vaak zodra zij een ouder zien.
Het kan een teken zijn van stress of emotionele verwarring als uw kind iedere keer dezelfde nachtmerrie heeft. Praat overdag met uw kind over wat hem of haar dwars zit.
Het is flink schrikken wanneer je je kind plotseling hoort schreeuwen in bed. Veel ouders zullen in zo’n situatie denken aan een nachtmerrie en dat kan ook zeker de oorzaak zijn voor het overstuur wakker worden. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Het kind kan ook last hebben van nachtangsten in plaats van nachtmerries.
Bij kinderen met nachtangsten zien we dat het kind wakker lijkt te worden, erg overstuur is, gilt, schreeuwt, druk kan bewegen en zelfs om zich heen kan slaan of schoppen. Het kind lijkt wakker, maar is niet te bereiken om getroost of gerustgesteld te worden. Het lijkt helemaal niet in de gaten te hebben dat de ouder bij hem/haar is en vaak wijst het pogingen om het te troosten zelfs resoluut af.
Ouders kunnen dan maar heel weinig doen voor hun kind, behalve kalm blijven en wachten totdat de nachtangsten over zijn. Het is verstandig op zoek te gaan naar professionele hulp als uw kind dit vaker heeft dan een keer per vier maanden.
Tips voor bij het slapen gaan en bij nachtmerries:
Help uw kind zich veilig te voelen in zijn slaapkamer;
Hierbij valt te denken aan een nachtlampje, licht op de gang aan, wat zachte muziek aan, ‘speciale’ pyjama of een favoriete knuffel of foto.
Ontwikkel een slaapritueel om kinderen te helpen zich veilig te voelen;
Een voorbeeld hiervan is; speelgoed opruimen, pyjama aandoen, tandenpoetsen, plassen, een verhaaltje lezen, nachtkus en welterusten zeggen. Plan rustige en ontspannende activiteiten in voor het slapen gaan, i.p.v. drukke/luidruchtige televisie en/of spellen.
Stel uw kind gerust dat het veilig is;
Troost uw kind bij een nachtmerrie. Hamer er niet op dat het niet echt is, de droom kan wel heel echt hebben geleken voor uw kind. Stel uw kind gerust dat het veilig is omdat u in de buurt bent en voor hem/haar zal zorgen. Ga ook niet praten over fantasiefiguren alsof ze echt zijn. Als u net doet alsof een ‘monster’ echt is en u het wegjaagt, maakt uw kind zich zorgen dat het terug komt als u weg bent.
Luister naar uw kind als het wil vertellen waar het bang voor is;
Wanneer het kind wakker word wil hij soms praten over de droom of angst. Luister dan naar uw kind en kijk niet bezorgd.
Laat uw kind kalmeren en ontspannen;
Help uw kind te kalmeren en te ontspannen door samen een paar keer goed in te ademen en de spieren helemaal slap te maken, als een pop. Bij uw kind gaan liggen kan helpen om weer in slaap te vallen. Maar doe dit niet te vaak omdat dit voor de toekomst tevens kan leiden tot meer slaapstoornissen en angsten.
Als u ondanks bovenstaande toch nog vragen/ opmerkingen blijft houden, dan kunt u ten alle tijden contact opnemen met het schoolmaatschappelijk werk Trema; ivo.van.groesen@trema.org of 0162520387.