Gameverslaving
De vakantie is voor sommige kinderen een excuus om heel wat tijd achter de computer door te brengen. Dit is echter niet zonder gevaar: in januari 2011 nog stierf een jongen nadat hij 24 uur aan een stuk World of Warcraft speelde.
Gedragsverslaving
Overdreven gamegebruik kan je vergelijken met elke andere gedragsverslaving. Verslaafde gamers willen vluchten uit de werkelijkheid. De hersenen maken tijdens het spelen extra concentraties adrenaline en dopamine aan. Stopt hij met spelen, dan dalen ook deze concentraties weer waardoor de verslaafde zich slecht gaat voelen. Hij wil meer en meer dat zalige gevoel beleven en daardoor gaat gamen tenslotte zijn leven beheersen. Bij gameverslaafden wordt bij het zien van zijn favoriete game dezelfde hersenactiviteit geregistreerd als bij heroïneverslaafden wanneer ze drugs zien.
Wanneer is je kind verslaafd aan gamen?
– Als je kind zijn werk, school of sociaal leven verwaarloost voor het spel
– Als je kind zijn nachtrust ervoor laat
– Als anderen vaak commentaar op zijn gamegedrag geven
– Als je kind vervelende zaken ontloopt door te spelen
– Als je kind liegt over zijn gebruik
– Als je kind geïrriteerd raakt wanneer mensen storen tijdens het gamen
– Als zijn of haar sociale leven zich nog enkel rond gamen afspeelt
Merk je bij je kind een van deze ‘symptomen’ op, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. De situatie is echter zorgwekkend wanneer hij of zij twee of meerdere kenmerken vertoont.
Wat kunt u doen?
Spreek regels af over wanneer ze voor hun plezier achter de pc mogen zitten, hoe lang en help ze om grenzen te hanteren. Zeg rustig: “Over vijf minuten is het tijd om aan je huiswerk te beginnen.” Word niet meteen boos als het niet meteen lukt. Beheersing en planning is een leerproces bij kinderen.
Het instituut voor gezondheidszorg (NIGZ) adviseerd ouders om kinderen niet langer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten.
Hulp
Heeft u bovenstaande geprobeerd en/of komt u er zelf als ouder niet meer uit?
Neem dan contact op met het schoolmaatschappelijk werk van Trema. Wij kunnen met uw kind aan de slag gaan en hem leren inzicht te krijgen in zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast kunnen wij ook de ouders ondersteunen en adviseren in hoe hier mee om te gaan. U kunt uw vragen mailen naar de schoolmaatschappelijk werker:
Ivo.van.groesen@trema.org of bel naar 0162-520387 om een afspraak te maken.